[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Crisu w 27 Maj 2010, 08:38

No cóż... Mam pewien raport z frontu.

Odpaliłem Soljankę - ale jedynie przy użyciu cracka, więc to rozwiązanie nie jest fajne bo skoro u mnie są tego typu problemy to z pewnością wielu użytkowników zastosuje to wyjście, a modyfikacja wymagająca do poprawnego działania cracka to jakaś kpina. Owszem, u innych śmiga normalnie, jednak pozostaje kwestia tej drugiej połowy, która w inny sposób gry pod Soljanką zwyczajnie nie odpali.

Poza tym... Trurl, od teraz lepiej nie podawaj swojego exe bo doszedłem, że jest nie jest to oryginał, a nieznacznie przerobiony crack. Sprawdziłem to tak pod względem wagi pliku jak i wybebeszając go od środka.

Nie chciałbym by wątek został zamknięty... Jest obszerny, a sama modyfikacja interesująca, dlatego dobrym wyjściem byłoby usunięcie wszelkich śladów po linkach prowadzących do owego feralnego exe. Osoby kumate powinny wiedzieć co robić w wypadku gdy normalne metody nie działają, dlatego najlepiej nie wspominać o tym otwarcie. Czysta kpina - bo jak inaczej to nazwać - jednak co poradzić... Podmieniać niby nie trzeba, ale nie każdy ma to szczęście, które pozwoli mu włączyć Stalkera we wsparciu Soljanki.

- - -

Anyway, Stalker oryginalny, kto ma wiedzieć ten wie. ;)
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Reklamy Google

Postprzez tedyt w 27 Maj 2010, 09:27

Witam:) Mam problem- wyłączyłem mózgozwęglacz i umiem znaleźć wyjścia z radaru :( Droga którą przyszedłem nagle się kończy....Pomocy
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez trurl3 w 27 Maj 2010, 10:02

CrisuSPW napisał(a):No cóż... Mam pewien raport z frontu.

Odpaliłem Soljankę - ale jedynie przy użyciu cracka, więc to rozwiązanie nie jest fajne bo skoro u mnie są tego typu problemy to z pewnością wielu użytkowników zastosuje to wyjście, a modyfikacja wymagająca do poprawnego działania cracka to jakaś kpina.

Jak wszyscy (chyba) wiemy, Soljanka nie jest wytworem komercyjym, więc chyba jej twórca mógł zastosować takie środki, jakie uważał za stosowne i konieczne. Nic za nią nie płacisz, jesli nie umiesz poradzic sobie z problemami i znaleźć rozwiązania, i masz pretensje, pisz na Berdyczów... Trudno oceniać, jakie rozwiązanie w tym przypadku jest 'fajne' a jakie nie. Sa tacy którzy zrobia wszystko, żeby ja uruchomić, a są tacy którzy ocenią negatywnie, bo... nie ma instalatora :) i trzeba uruchamiać przez jakis 'crack'. Zreszta czy rzeczywiści można tu mówic o cracku? Jesli jako podstawke masz oryginalny Cień Czarnobyla - spełniłes psi obowiązek wobec twórcy i dustrybutora Cienia i opłaciłes daninę. Natomiast Soljanka jest za darmo, i dlatego uruchamia sie inaczej...
Może nie mam racji... nie upieram się...

CrisuSPW napisał(a):Poza tym... Trurl, od teraz lepiej nie podawaj swojego exe bo doszedłem, że jest nie jest to oryginał, a nieznacznie przerobiony crack. Sprawdziłem to tak pod względem wagi pliku jak i wybebeszając go od środka.

No cóż, modyfikowałem to, co działało u mnie :). I oczywiście, nie warto kruszyć kopii o taką rzecz. Jeśli taka będzie wola władzy zwierzchniej - wszelkie ślady feralnego pliku .exe znikną z moich postów. Mnie też zależy na utrzymaniu wątku. Poza tym słyszę, że nie każemu działa, a lekarstwo połowicznie skuteczne jest czasem gorsze od samej choroby.

tedyt napisał(a):Witam:) Mam problem- wyłączyłem mózgozwęglacz i umiem znaleźć wyjścia z radaru :( Droga którą przyszedłem nagle się kończy....Pomocy

Jak gdzieś wchodzisz, najpierw upewnij się, że wiesz jak wyjść. Tu jest taki moment, że informacja o wyjściach z lokacji Radar jest nieznana, dopóki jej nie znajdziesz. Niestety, musisz wrócic do sejva sprzed wejścia na radar i rozwinąć działalnośc wywiadowczą w temacie znalezienia informacji o wyjściu z tej lokacji.
Ta informacja jest do znalezienia w rozmowach z innymi postaciami i dlatego trzeba rozumieć, co mówią. Przy okazji - prace nad tłumaczeniem mposuwaja sie do przodu, widac już światełko w tunelu...
Ostatnio edytowany przez trurl3 27 Maj 2010, 10:13, edytowano w sumie 2 razy
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez Crisu w 27 Maj 2010, 10:12

Tutaj jak najbardziej się zgadzam. Co prawda wyszło co wyszło, ale nie jesteś byle chłystkiem jak wielu, którzy wstawiają jakiegoś moda ot tak byle by tylko wstawić, po czym wsparcie całkowicie znika. Robisz coś wielkiego, czego nie podjął się nikt inny. Coś dla ludzi nie oczekując niczego w zamian. Przede wszystkim nieprzerwanie pomagasz, opisujesz, nie odwracasz się na pięcie gdy ktoś potrzebuje pomocy czy jakiejkolwiek, nawet małej rady. No i oczywiście tłumaczysz Soljankę. To jest właśnie wspaniała postawa, dlatego ja osobiście sugerowałbym rozwiązanie sytuacji "polubownie", bez opieprzania czy temu podobnych. Ludzi takich jak Ty jest tutaj niewielu. Tyle ode mnie. Wielki szacunek, ot co. ;)

- - -

Mam też pytanko w kwestii modyfikowanego dll'a. Kiedyś gdzieś czytałem, że by odpowiednio dostosować rozwiązania w broni bądź optyce (niedostępne poprzez configi i skrypty) trzeba edytować właśnie odpowiedni dll. Czy to zostało tutaj zastosowane? Błąd, który miałem zawierał słowo "scope", tak więc chyba to sugeruje, że lunety/a dostały dodatkowe modyfikacje. I teraz pytanko - jeśli dobrze kojarzę to jakie modyfikacje konkretniej zostały zrobione właśnie w tym dll'u...?
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez trurl3 w 27 Maj 2010, 10:21

Nie ma sprawy, robie swoje i z nikim zwady nie szukam :). Czasem rzucę pare słów, ale uparty nie jestem.
Co do Soljanki, moim zdaniem, jeśli ma się oryginał podstawki, wszystkie chwyty są dozwolone żeby gra działała prawidłowo. Jak to się mówi, panu Bogu świeczka i diabłu ogarek...
A jak ktoś ma piracką podstawkę, to dyskusja staje sie i tak bezprzedmiotowa...

CrisuSPW napisał(a):Mam też pytanko w kwestii modyfikowanego dll'a. Kiedyś gdzieś czytałem, że by odpowiednio dostosować rozwiązania w broni bądź optyce (niedostępne poprzez configi i skrypty) trzeba edytować właśnie odpowiedni dll. Czy to zostało tutaj zastosowane? Błąd, który miałem zawierał słowo "scope", tak więc chyba to sugeruje, że lunety/a dostały dodatkowe modyfikacje. I teraz pytanko - jeśli dobrze kojarzę to jakie modyfikacje konkretniej zostały zrobione właśnie w tym dll'u...?

Tu ci nie pomogę, bo nigdy nie interesowałem sie tematem celowników, ALE przy przegladaniu forów, katem oka zauwazyłem raz i drugi jakies wzmianki o .dll -ach w temacie celowników, czyli może to być...

Dziś tłumaczenie Solyanki osiągnęło 94%
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez djcycu w 27 Maj 2010, 22:38

A mógł byś mi Trurl3 Powiedzieć jak wrócić do zwykłego huda? Albo wyciąć mi wszystko czym podmienić hud który zamieściłeś w dodatkach? Bo skompilowałem całość i juz nie mam podstawki...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez trurl3 w 27 Maj 2010, 22:55

djcycu napisał(a):A mógł byś mi Trurl3 Powiedzieć jak wrócić do zwykłego huda? Albo wyciąć mi wszystko czym podmienić hud który zamieściłeś w dodatkach? Bo skompilowałem całość i juz nie mam podstawki...

Ehhh, artyści...

Przywrócenie oryginalnego HUD-a

Tyle, że nie daję gwarancji na efekty. Jak nie wyjdzie, sorry...
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez Crisu w 27 Maj 2010, 22:58

Hmm, może takie szybkie pytanko bo mykam już do wyrka...
Jakaś szacowana, przybliżona data ukończenia spolszczenia? ;)

Uwagi moderatora:

Nie licz IMO na "drapane" - korekte ktoś musi pewnie zrobić... - caleb59
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez trurl3 w 27 Maj 2010, 23:07

CrisuSPW napisał(a):Hmm, może takie szybkie pytanko bo mykam już do wyrka...
Jakaś szacowana, przybliżona data ukończenia spolszczenia? ;)

Szacunkowa, przybliżona data ukończenia to :
będzie, jak będzie, nie wcześniej jak na wakacje.
(Co, jak sobie uświadamiam, jest już niepokojąco blisko. Ale też wakacje mają dwa miesiące :) )

P.S. Korekta jest/powinna być robiona na bieżąco przez resztę zespołu.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez djcycu w 27 Maj 2010, 23:22

Dzięki :) Zwykle robie kopie ale tym razem mnie na to nie pokusiło :( Póki co wylatuję w agropromie do pulpitu. Mianowicie po filmiku ukazującym jak grupa Kreta walczy z wojskowymi gra działa tylko jakieś 20 sekund i wylatuje. Po odczycie jest ta sama akcja. Niby gram porcjami czyli ciągły q-save i po wyrzucie wczytuję na nowo. Miałem podobną przykrą sprawę wcześniej kiedy w magazynach wojskowych było to samo. Wyszłem z nich i wróciłem do nich bardzo późno. Błędy się wtedy nie objawiały żadne już. Co mam zrobić? Nie wyskakuje komunikat o bugtrapie, po otworzeniu loga ciągle za każdym wywałem widnieje to:

***FATAL***: Too many lmap-textures (limit: 8 textures or 32M).
Reduce pixel density (worse) or use more vertex lighting (better).
* phase time: 5214 ms
* phase cmem: 344472 K
Ęëčĺíň: Ńčíőđîíčçŕöč˙...
* phase time: 89 ms
* phase cmem: 344488 K
* [win32]: free[977968 K], reserved[102916 K], committed[1016204 K]
* [ D3D ]: textures[399597 K]
* [x-ray]: crt heap[344486 K], process heap[538432 K], game lua[46037 K], engine lua[257 K], render[0 K]
* [x-ray]: economy: strings[12204 K], smem[28220 K]

Jak temu zaradzić? Gram na statyku, rozdziałce 1024x786, bez antialiasingu i na najwyższych detalach bo minimalne i tak nic nie dały.

PS: W niektórych aplikacjach zamiast liter mam dziwne krzaki albo dziwne czcionki, okna są jakby z innych tekstur. Dzieje się to właśnie po tych wyrzutach do systemu.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez trurl3 w 28 Maj 2010, 10:05

djcycu napisał(a):Dzięki :)

* [ D3D ]: textures[399597 K]
* [x-ray]: crt heap[344486 K], process heap[538432 K], game lua[46037 K], engine lua[257 K], render[0 K]
* [x-ray]: economy: strings[12204 K], smem[28220 K]

Jak temu zaradzić? Gram na statyku, rozdziałce 1024x786, bez antialiasingu i na najwyższych detalach bo minimalne i tak nic nie dały.

Próbowałem znaleźć odpowiedź na rosyjskich forach i raczej nie będziesz zadowolony z tego co znalazłem. Poniżej jest wersja oryginalna odpowiedzi na podobne zapytanie

:

[quote name='sangal' date='Понедельник, 1 Марта 2010, 16:01:35' post='1116556']
[quote name='Hevari' post='1116512' date='Понедельник, 1 Марта 2010, 16:14:59']

* [x-ray]: crt heap[338936 K], process heap[520822 K], game lua[35938 K], engine lua[242 K], render[0 K]
* [x-ray]: economy: strings[11851 K], smem[28243 K]
[/quote]
Слишком часто что то люди стали на такие вылеты жаловаться ...

Характерный признак - последние строчки в логе начинаются с * [x-ray]:
Вылет связан с некорректным обращением к движку игры, способов борьбы с ним нет. Как правило, вылет не критичный, помогает переигровка от раннего сейва, иногда - нужно переигрывать от сейва, взятого с предыдущей локации (до захода на локацию, на которой произошел вылет.

Вот что было у меня и как справился ... Дважды ловил этот вылет, причём стабильно. Сперва при разговоре с торговцем прилетевшим на агро после того как взял доки, вылетало каждый раз если подольше задержаться в окне диалога с торгашом, если поговорить и поторговать побыстрому - то всё нормально. Второй вылет у Сидора в каморке, пытался поспать с 23.00 пять часов, во время сна случается выброс и после выброса вылет из игры. Вместо того чтобы спать умотал на свалку и там нормально переждал выброс. Для себя сделал вывод такой: если случается такой вылет в какой то определённый игровой момент - нужно просто это место в игре как то по другому переиграть, не просто от раннего сейва - а именно по другому ...
[/quote]

[quote name='Бегемот' date='Понедельник, 22 Февраля 2010, 17:52:48' post='1112603']
На заметку Сталкерам. Один из способов бороться с данной ошибкой

может старо,но я не находил такого способа.
Обратил внимание,что при стабильной,не пропадающей такой ошибке, фиксировано время пребывания на той локации где словили эту надпись. По этому делаю так-засекаю приблизительное время нахождения на локации,вхожу туда налегке, и действую там бегом и кусками. Поработал на локации,сделал что то,и брысь на соседнию локу. От туда сразу обратно.и опять пока счетчик обнулен рыскаю дальше. А с учетом того что многие локации теперь имеют не 1 вход-выход.а гораздо больше, ТО ТАКОЙ СПОСОБ ВПОЛНЕ РЕАЛЕН. К примеру с темной долины -на свалку,в х18,на кордон,в лес...
[/quote]

W odpowiedzi mówi się, że ostatnio takie błędy zaczeły pojawiac sie dośyć często. Obecnośc frazy * [x-ray] świadczy o problemach w komunikacja z silnikiem gry. Jeden z respondentów radzi przegrywać z wcześniejszego sejwa a nawet z wczesniejszej lokacji.
Inny wyciaga wnosek, że jesli zdarzy się taki wylot w grze, należy to miejsce w jakiś sposób ominąć, przejść w zupełnie inny sposób.
Jeszcze inny radzi po prostu wykorzystywać czas od wejścia na lokację do wystapienia błędu, żebu zrobić co sie da i wyskoczyc z lokacji, zanim wystapi błąd, a nastepnie wejść ponownie. Najlepiej innym wejściem, jeśli to mozliwe.
Ktos inny radzi zmniejszenie jakości tekstur i odległości widzenia.
Niestety, na razie nie ma definitywnego rozwiązania dla tego problemu. Może to byc nawet związane ze sprzętem.

djcycu napisał(a):PS: W niektórych aplikacjach zamiast liter mam dziwne krzaki albo dziwne czcionki, okna są jakby z innych tekstur. Dzieje się to właśnie po tych wyrzutach do systemu.

A troche bliżej? W jakich 'aplikacjach'
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Postprzez atikabubu w 28 Maj 2010, 10:32

Eeee... Tego...

Ja mam takie coś w logu ZAWSZE, nie ważne czy wyłączyłem normalnie czy gra puściła focha :E
W11 x64 25H2 / Ryzen 5950X / Gigabyte RX 9070 XT / 32 GB DDR 4 / AORUS FO27Q2
Pierwszy opek/ LA Persona (Firefox)
Awatar użytkownika
atikabubu
Very Important Stalker

Dołączenie: 23 Lut 2008, 13:10
Ostatnio był: Wczoraj, 14:29
Miejscowość: Zajebista
Ulubiona broń: RP-74
Kozaki: 569

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości